fbpx
(040) 2390620 info@vanl.nl

20 jaar ondernemerschap

door | sep 6, 2017 | Nederlands

De zomervakantie is voor mij vaak een moment om na te denken over het afgelopen jaar. Dit keer realiseerde ik me dat ik ruim twintig jaar zelfstandig ondernemer ben. Wat heeft me dat gebracht, wat waren de high-/lowlights en waarom deed/doe ik het eigenlijk?

Waarom eigenlijk?

In 1996 was ik zo’n tien jaar in dienst bij Cap Gemini (voorheen Volmac). Hier heb ik allerlei functies gehad; van programmeur tot consultant / projectmanager. Een baan met veel klantcontact, woon-werk reizen, altijd studie en een goed salaris. Toen een collega vroeg om met zijn vieren het ondernemerschap in te gaan, heb ik mijn opties opgeschreven – in dienst blijven bij Cap Gemini, overstappen naar een andere werkgever of het ondernemerschap ingaan. In de afgelopen twintig jaar heb ik dit document meermaals afgestoft om te kijken waarom ik ook alweer aan dit avontuur begon en of de argumenten nog steeds valide waren. Een toekomst met uitdaging, verantwoordelijkheid en zelfdiscipline zat in alle opties. De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap, dat me in staat stelde om mijn eigen richting te kiezen, maakte het essentiële verschil. Dat is nog steeds een dagelijks genot!

Altijd innovatie

Met z’n vieren begonnen we in 1996 een nieuwe BV, Derks Huisman & Partners. Het bedrijf bestaat allang niet meer, maar ik zou me als partner bezig houden met nieuwe technologiën. Na een kort onderzoek besloten we dat de focus voor mij moest liggen op het bedrijfsmatig gebruik van Internet: Het web-enablen van bedrijfsapplicaties. In die tijd stond het World Wide Web nog in de kinderschoenen en betaalden bedrijven vele duizenden guldens voor het maken van een gewone website. Het aan Internet koppelen van bedrijfsapplicaties was een goede manier om oude systemen, zoals SAP-R/2 snel te moderniseren.

Terwijl mijn drie collega’s zich bezig gingen houden met ICT-omscholingstrajecten en detachering, ging ik op zoek naar de juiste tools en contacten. Begin 1997 werd Enable Internet Technogies BV opgericht, destijds een joint-venture met een softwarehouse gespecialiseerd in de RAD-ontwikkeltool Magic, Hands Worldwide. De web-applicaties die we met deze tool ontwikkeld hebben, resulteerde onder andere in een ‘Magic Application Excellence Award’.

Een jaar later ben ik los van de moederbedrijven met Enable verdergegaan. Sindsdien zijn we / ben ik constant bezig geweest met het zoeken van kansen in de markt, en het aanbieden van software-oplossingen hiervoor.

In 2003, na afloop van mijn HTM periode. heb ik een lijstje gemaakt van mijn top 10 innovatiekansen voor het OV. Met die lijst ben ik langs alle ict-managers van OV-bedrijven geweest om te kijken of zij dit herkenden. Uiteindelijk heb ik de bovenste twee items genomen (Transmodel, een gestandaardiseerd datamodel en MIPOV, een model voor management informatie) en ben daar VANL (Vervoerapplicaties Nederland) mee gestart.

Met of zonder medewerkers

Als je als bedrijf wilt groeien heb je goede mensen nodig. Net als nu, was het in 1998 lastig om goede ICT-ers aan te trekken. Dat waren de jaren dat veel mensen zich lieten omscholen. Zo ook voor Enable. De omzet die we maakten bij HTM, GVU en GVB werd geïnvesteerd in een kantoor in Almere en in de omscholing van een zestal nieuwe, re-integratie werknemers. Mijn broer Henk heeft in een periode van een half jaar deze niet-ICT-ers opgeleid tot programmeur / systeembeheerder / projectmanager / accountmanager. Ik begrijp nog steeds niet hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Twee keer hebben we moeten reorganiseren. Één keer vlak na het millennium, toen de markt omsloeg van een vraag- naar aanbodmarkt omdat alle millennium-projecten tegelijk afliepen, en in 2010, toen de overheid als gevolg van de kredietcrisis de OV-subsidie had teruggeschroefd. Vooral de tweede reorganisatie was een heftige periode. Ik ben blij dat alle medewerkers inzagen dat het organisatiemodel anders moest om het bedrijf te laten overleven. Geen vaste medewerkers meer, maar alleen op projectbasis resources inhuren. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit nog.

Ik realiseerde me in 2010 dat de Nederlandse OV-markt eigenlijk te eenzijdig is om er een ICT-bedrijf op te laten draaien. De OV-markt is grotendeels door de overheid gefinancierd. Als zij blazen, stormt het in ons bedrijf. Pas in 2017, met de komst van TMWalker4, die ook in gebruik is buiten het OV, is er een solide basis voor een kleine kern van vaste medewerkers.

Altijd met machines

Vanaf dag één heeft Enable, en later ook VANL, een eigen ICT-infrastructuur gehad. Essentieel als je applicatieontwikkeling doet en applicatie-hosting aanbied aan klanten. Vanaf de eerste webserver die ik in 1996 in elkaar zette, tot het complete datacenter  dat er nu staat in Uden. Terwijl je in de markt de laatste jaren ziet dat bedrijven hun ICT-infrastructuur uitbesteden of naar de cloud verhuizen, zijn wij al met de tegenover gestelde richting bezig. Jarenlang hebben we extern gehost bij XS4ALL in Amsterdam en nog hebben we daar een kleine uitwijkpositie, maar de kern is verplaatst. De verhuizing van Syntus, waarbij we in de gelegenheid waren om hun datacenter over te nemen, gaf ons de mogelijkheid om in Uden een eigen datacenter te realiseren. Dit is inmiddels vernieuwd en uitgebreid.

Enkele highlights

– In 1997 zei een collega ondernemer Perry Moorman tegen me dat ik altijd bereikbaar moest zijn voor klanten en dus een mobiele telefoon moest aanschaffen. Het werd een Nokia 1611. Dit was voor mij het begin van het 24/7 ondernemerschap. Perry, je had gelijk, bedankt!
– In de millenniumnacht stond ik met mijn opdrachtgever Ruud van Rijswijk op het dak van het oude HTM-gebouw aan de Dynamostraat te kijken of de lichten in Den Haag zouden uitgaan. Wat zou er gebeuren? Een spannend moment maar er gebeurde niets. Een goed Millenium-project gedraaid met als resultaat dat er niets gebeurt. Een bijzonder project.
– In 2006 zat bij Arriva en Veolia de implementatie van Prodata’s nieuwe voertuigvolgsysteem Albatros in het slob. Door de inzet van onze Transmodel database is het project weer vlot getrokken en zijn wij via Prodata de magische OVChip-wereld ingerold. Nog steeds is deze database de betrouwbare basis, waar we data van heel OV Nederland in opslaan.
– De brainstormsessie eind 2014 met een achttal jonge ontwerpers van de TU Delft. Op de meer dan 150 nieuwe ideëen die op die dag zijn bedacht, is de nieuwe richting van TMWalker ontstaan. Hiermee heeft TMWalker een geheel eigen positie gekregen ten opzichte van standaard BI-tools.
– Dit jaar is met de introductie van TMWalker4 en met de implementatie bij Berco Car Carpets weer een mijlpaal bereikt. Het bewijst dat de koers goed is en dat TMWalker ook buiten het OV te gebruiken is.

Share This

Share this post with your friends!