fbpx
(040) 2390620 info@vanl.nl

Des Rijks Schoonheyd

door | mrt 27, 2018 | Nederlands

Op een frisse, maartse zondag was ik toe aan een culturele verwonderdag. Het Rijksmuseum in Amsterdam stond sinds de heropening al op mijn bucketlist. Als kind was ik er al eens geweest en nu benieuwd naar wat het Rijks voor me in petto had. Natuurlijk was ik er ook om de topstukken, zoals De Nachtwacht, Het Melkmeisje, De Aardappeleters, De Slag bij Waterloo, het zelfportret van Vincent van Gogh en de beroemde boekenkist van Hugo de Groot weer eens te zien. Deze zagen er nog hetzelfde uit. Geen jaartje ouder geworden, zo te zien.

Museum bij de tijd

Er is veel publiciteit geweest over de restauratie van het gebouw. Nou, het ziet er weer mooi uit! Een modern museum in een oud pand. Met name de voorhal waar de decoraties op muur, plafond en de mozaïekvloer teruggebracht zijn naar oorspronkelijke toestand, was indrukwekkend. Verder is het voor de gemiddelde bezoeker een gewoon museumgebouw.
De meeste bezoekers gebruiken bij hun rondgang de gratis app op hun smartphone. De audio guide is een klein, interactief tablet geworden, waar je verdieping kunt opvragen over een topstuk of bijvoorbeeld de restauratie van een hal. Bij de toegangscontrole is nog wel wat efficiency te winnen, aangezien je hier elke keer doorheen moet wanneer je naar de wc, het restaurant of de lockers wilt.

Modellenkamer

Voor een techneut als ik een interessant hoekje. Nooit geweten dat het Rijksmuseum ook een enorme collectie aan scheepsmodellen en technische schaalmodellen heeft. Eigenlijk niet zo verwonderlijk, omdat Nederland een rijk maritiem verleden heeft. Het Ministerie van Marine had vroeger een speciale modellenkamer waar ze bewaard werden. Sommige scheepsmodellen zijn perfect gedetailleerd, aangezien de modellen gemaakt werden op dezelfde scheepswerf als waar de echte schepen ook gemaakt werden. Alles werd er op en aan gezet, alleen kleiner. Ze werden vroeger gebruikt voor de bouw en uitrusting van de echte marineschepen en voor de instructie van bemanningsleden. Ook modellen van vuurtorens, droogdokken en een onderzeeër zijn er. Echt mooi om te zien.

Zeven Verenigde Nederlanden

Er zijn politieke partijen die de monarchie willen afschaffen, eigenlijk een ouderwets onderwerp. We waren vroeger een republiek. De republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Een soort van Europa in het klein. Acht souvereine staten met een douane-unie die samenwerkten op het gebied van defensie – met vijf samenwerkende admiraliteiten en een gezamenlijke vloot van meer dan 2000 boten. Meer dan Engeland en Frankrijk samen. Interessant om te lezen dat problemen van toen ook nu spelen op Europees niveau. Als je meer wilt weten over Nederland als republiek, is er een interessante link op wikipedia.

Photoshoppen

De dame op bijgevoegde foto is overigens Alida Christina Assink, geschilderd door Jan Adam Kruseman. Een vrijgezelle, schone dame in modieuze kleding geschilderd. Een perfect rechte neus, geen enkel pukkeltje en slank middel. Of ze in het echt ook zo knap was valt nog te bezien, want wat de schilder toen “verbeterde”, noemen ze tegenwoordig fotoshoppen!

Museumplein, what’s in a name

Het Rijksmuseum ligt aan het Museumplein in Amsterdam. Logisch. Voor iemand die niet zo vaak in het Amsterdamse komt, is ‘Museumplein’ gewoon een straatnaam, genoemd naar een beroemd gebouw dat daar staat. Nooit geweten dat er meerdere musea aan hetzelfde plein zitten. O, wat viel dat kwartje hard toen ik op het grasveld stond en rondkeek. Ook het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het imposante Concertgebouw liggen aan hetzelfde grasveld. Het terrein zelf heeft ook een enorme historie.

Toevallig was onze oudste dochter die dag (misschien wel door ons aangestoken) in het Van Gogh museum. Na afloop hebben we nog wat gedronken in het Blushing koffiehuis van Gordon. Ik zal jullie de foto besparen waar ik op sta met Gordon J ;).

Share This

Share this post with your friends!