fbpx
(040) 2390620 info@vanl.nl

Grote of kleine wereld?

door | dec 20, 2017 | Nederlands

Je leeft met de mensen om je heen. Familie, vrienden, kennissen en zakenrelaties. Zij bepalen in grote mate de kwaliteit van je leven. Hen kom je tegen, kun je aanraken, met hen lach of huil je.

In de machtige en veel grotere cijfertjeswereld wil je degene waar het over gaat juist niet tegen komen.  Dat is namelijk een beetje onhandig. Daar geldt de wet van de wiskunde en is er geen ruimte voor emotie. Er wordt gewerkt met zaken zoals winstgroei, uitgavenpatroon, belastingschalen, enquêtes, bruto nationaal product en andere statistieken.

Er is een nóg grotere, virtuele wereld aan het groeien waar ‘de ander’ niet eens meer bestaat. Soms wordt er net gedaan alsof de ander bestaat, maar trek de stroomstekker eruit en tjoep, het is weg. Naast de TV en de gaming industrie die al wat langer bestaan zie je concepten zoals augmented reality,  social media en cryptocurrencies.

Lekker heldere driedeling tussen de werelden, toch?

Deze simpele driedeling probeer ik in mijn achterhoofd te houden als een onderwerp aan de orde komt. “Oké, in welke wereld speelt dit onderwerp zich af?” Meestal is het simpel aan te duiden. Je gezin, je eigen zieke oma in het verpleegtehuis, een afgewezen hypotheeklening, Europa, de aandelenbeurs, Assassins Creed, nepnieuws, de Bitcoin.

Het wordt lastig als een onderwerp zich verplaatst van de ene naar de andere wereld. De voorbeelden kun je zelf wel bedenken. Ikzelf heb dan de neiging om mijn mening te veranderen. En jij?

Stel jezelf eens een vraag en hou hem vervolgens tegen deze driedeling aan. Bijvoorbeeld “Waar zit respect?”

Veel denkplezier!

Share This

Share this post with your friends!